جنجال مالیاتی برسر سود اعلامی
-
کبری پورقنبری / حسابدار رسمی
-
همایون خوبان / حسابدار رسمی
- براساس استاندارد حسابداری شماره ۱۶ با عنوان «آثار تغییر در نرخ ارز»، بانکها همانند سایر واحدهای تجاری در تاریخ گزارشگری باید داراییها و بدهیهای پولی ارزی خود را تسعیر کنند. در پی رشد نرخ برابری دلار به ریال در سالهای اخیر، سود و زیان ناشی از تسعیر اقلام پولی ارزی و بالطبع صورتهای مالی بانکهایی که وضعیت باز ارزی مثبت یا منفی قابل ملاحظهای دارند به شدت تحتتاثیر قرار گرفته است و ناهماهنگی در نحوه تعیین نرخ تسعیر ارز مشکلاتی برای تسعیر این اقلام در بانکها ایجاد کرده است.
-
مقررات بانکمرکزی:
- نرخ تسعیر اقلام پولی ارزی در پایان هر دوره یا سال مالی طی بخشنامهای توسط بانکمرکزی به بانکها و موسسات اعتباری ابلاغ میشود. بهمنظور تهیه صورتهای مالی پایان سال، ابتدا نرخ تسعیر داراییها و بدهیهای ارزی بانکها و موسسات اعتباری ۱۳۹۹ طی بخشنامه 417374/ 99 مورخ 25/ 12/ 1399 برای هر یورو، 129هزار ریال و برای هر دلار، 110هزار ریال اعلام شده بود که این نرخ برابر با نرخ ابلاغی برای تسعیر اقلام پولی ارزی در پایان شهریور 1399 نیز بود. پس از نامه سازمان بورس به بانکمرکزی و درخواست اصلاح نرخ تسعیر ارز، بانکمرکزی طی بخشنامه 37873/ 00 مورخ 11/ 2/ 1400، نرخ تسعیر اقلام پولی داراییها و بدهیهای ارزی بانکها و موسسات اعتباری را برای گزارشگری مالی پایان سال مالی ۱۳۹۹ بهمنظور اعمال در دفاتر و تهیه صورتهای مالی برای هر یورو 190هزار ریال و برای هر دلار آمریکا 159هزار ریال تعیین کرد. نرخ سایر اسعار نیز بر مبنای نرخ برابری آن به یورو در پایان اسفند 13۹۹ تعیین شد. تاریخچه تغییرات نرخ ارز براساس نرخ ابلاغی بانکمرکزی، سامانه نیما و بازار به صورت زیر بوده است: همچنین بانکمرکزی مطابق روال سالهای قبل بانکها را ملزم کرده که تفاوت تسعیر اقلام پولی داراییها و بدهیهای ارزی را در پایان سال مالی به حساب سود و زیان دوره منتقل کنند. چنانچه مانده سرفصل «حساب سود و زیان انباشته» بانک، قبل از تخصیص اندوختهها بیانگر سود باشد، سود مزبور تا مبلغ سود ناشی از تسعیر (پس از حذف آثار مالیاتی احتمالی) بهعنوان سود قابل تقسیم محسوب نخواهد شد، ولی این مبلغ میتواند صرف افزایش سرمایه شود. چنانچه مانده سرفصل مزبور بیانگر زیان باشد، تفاوت تسعیر داراییها و بدهیهای پولی ارزی، صرفا کاهنده زیان انباشته خواهد بود.
-
الزامات سازمان حسابرسی:
-
دیدگاه سازمان بورس اوراق بهادار:
-
تاثیر نرخهای اعلامی بر صورتهای مالی بانکها:
-
الزامات سازمان امور مالیاتی:
- 1- سازمان امور مالیاتی، اقلام پولی ارزی بانکها را در پایان هر سال با نرخ نیمایی تسعیر کرده و بابت آن مالیات مطالبه میکند، درحالیکه تسعیر در دفاتر با نرخ دلار 159هزار ریال محاسبه میشود. همچنین تفاوت تسعیر اقلام پولی ارزی تسعیر نشده را با نرخ نیمایی از بانکها مطالبه کرده و در مواردی که تفاوت تسعیر عملیات خارجی بانکها مستقیما در حقوق صاحبان سهام منعکس شود نیز مبالغ مزبور را به درآمد مشمول مالیات میافزاید.
- 2- نرخ اعلامی بانکمرکزی برای تسعیر اقلام پولی ارزی در پایان سالهای 1397 تا 1399 پایینتر از نرخ نیمایی است. عملا در این شرایط، بانکها مالیات مضاعف بر یک ماخذ میپردازند مگر اینکه در مراحل تشخیصی مالیات یا در هیاتهای حلاختلاف مالیاتی بتوانند پرداخت مالیات مضاعف را اثبات کنند.
- 3- تسعیر با استفاده از نرخ اعلامی بانکمرکزی موجب عدم رعایت بند 23 استاندارد حسابداری شماره 16 ایران شده و بسته به اهمیت مبلغ آن موجب درج در گزارش حسابرسی بانکها میشود.
- 4- در صورتیکه تراز ارزی بانک مثبت باشد با بهکارگیری نرخ تسعیر اعلامی بانکمرکزی، سود خالص و سود هر سهم کمتر از واقع گزارش میشود (بهویژه در مورد بانکهایی که تراز مثبت ارزی قابلتوجهی دارند). در صورتیکه تراز ارزی بانک منفی باشد، بهکارگیری نرخ اعلامی بانکمرکزی موجب گزارش کمتر از واقع زیان تسعیر ارز میشود.
- 5- معادل ریالی وضعیت باز ارزی و صورت وضعیت مالی به صورت نادرست ارائه شده و تاثیر تغییر در نرخ ارز نیز بهصورت شفاف ارائه نخواهد شد. ضمن آنکه ابهام در دسترسی بانکها و موسسات اعتباری به منابع ارزی با نرخهای اعلامی بانکمرکزی، باعث کاهش شفافیت اطلاعاتی بانکها میشود. شرایط ایجادشده ناشی از نبود اتفاقنظر بین نهادهای فوق است که منجر به بروز مشکلاتی در روند تسعیر ارز بانکها و موسسات اعتباری و اخذ مالیات از آنها شده است. امید است نهادهای مذکور با اتخاذ رویه مناسب برای رفع ناهماهنگی فوق مانع از تداوم مشکلات بانکها و سهامداران آنها شوند.